Wat is nu het gezondste: ketchup of mayonaise?

Deze vraag is afhankelijk van de rest van je voedingspatroon en voorkeuren.

Helaas geen straight forward antwoord dus, maar ik maak het je wat overzichtelijk:

De basis ingrediënten van ketchup zijn tomaten en suiker. Een deel komt van nature uit de tomaten(puree) en een deel door toegevoegde suiker. Deze suiker is nodig, omdat je anders een erg zuur product krijgt. per flinke eetlepel ketchup, heb je gemakkelijk een klein suikerklontje aan suiker binnen.

Het bevat geen (allez, mega weinig) vetten, dus dat is dan wel een voordeel. Suiker is geen groot probleem, als je niet de hele dag door vanalle zoetigheid binnen steekt. Ketchup bevat wel tomaten, wat betekent dat het ook voedingsstoffen zoals lycopeen en kalium bevat. Echte vitamines ga je er niet in terugvinden, door de verwarming en het mixen.

Verder is ketchup eerder laag aan calorieën, wat een schot in de roos is bij lijners.

Mayonaise bevat veel vet, afkomstig van olie. De basis ingrediënten van mayo zijn dan ook olie, ei en mosterd. Zoals je merkt, staat er geen suiker in dit lijstje. Voordeel dus voor wie een keto of low carb voedingsstijl verkiest.

Omdat vetten, ja ook de gezonde, veel calorieën bevatten, is mayonaise ook een calorierijk ding. Perfect voor wie wat kilo’tjes wil aankomen.

Ketchup bevat suiker, mayonaise bevat vet. Beide zijn niet ongezond als je het op een lepel per dag houdt of enkel bij de frietjes een grote kwak.

Zeker als je het enkel bij een specifiek gerecht eet, is het belangrijk te kiezen waar je echt zin in hebt. Genieten geblazen dus!

De beste Ketchup

De beste mayo

één kwak mayo (20g)één eetlepel ketchup
Suiker (g)0,74
Vet (g)140
Energie (kcal)133 kcal22 kcal
een overzicht voor de getallekes lovers
Sanne Mouha Geen categorie