Wat zijn vleesvervangers?

Ooooh wat vind ik dat een vreselijk woord: vleesvervanger 😀

  Alsof vlees het basisproduct is en moet vervangen worden. Anyhow, aan gebrek aan iets beter, ga ik vleesvervangers vanaf nu ‘eiwitbron’ noemen. Saai, maar omschrijft direct het nut van vlees of een, euhm, vervanger.

Een goede maaltijd bestaat namelijk uit drie onderdelen:

1. Vitaminekes zoals groenten en fruit

2. Koolhydraten zoals volkoren graantjes, aardappelen, volle rijst, volkoren pasta, havermout,…

3. Eiwitten. Deze eiwitten of proteïnen kan je vinden in vlees, vis, ei’tjes en zuivel.

Maar ook plantaardige producten zijn goede eiwitbronnen. Zeker peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, bonen en graanproducten zoals  tofu, tempeh, seitan, granen,… hiervan worden dan de burgers en worsten gemaakt.

Burgers en worsten?

Yes, je kent ze wel, de plantaardige variant van de hamburgers en echte worstjes. Ook balletjes, chickennuggets en fishsticks zijn erg in trek.

De veggie varianten worden meestal gemaakt van peulvruchten, granen  en groenten.

Zijn ze gezonder?

Vaak zijn ze de vlees-look-a-likes , net zoals hun vleesvariant, minder gezond dan hun pure onderdelen. Zo is een echte hamburger minder gezond dan een puur stuk vlees en zijn de meeste veggie-burgers ook minder gezond dan bijvoorbeeld pure soja.  

Pure vegetarische producten, zoals tofu en peulvruchten, zijn zeker gezonder dan vlees.

Variatie is wel key. Er zijn verschillende soorten eiwittenstructuren en ons verzamelziek lichaam wil ze graag allemaal. Variatie in je eetpatroon, helpen om alle eiwitstructuren te verzamelen.

Hoe kies je ze?

Omdat ze instaan voor de eiwitten in je maaltijd, kijken we vooral naar de hoeveelheid eiwit in het product.

Officieel geldt de regel dat meer dan 20% van de aanwezige hoeveelheid energie moet bestaan uit eiwit. Dat is best  veel reken werkt en laten we eerlijk zijn: te veel werk.

Daarom raad ik aan om naar de hoeveelheid eiwit per 100g te kijken: meer dan 7g/100g is het minimum en meer dan 10g het ideaal.  Om toch te vergelijken: mager vlees heeft ongeveer 20g eiwit/100g

Als ze dan nog minder dan 250kcal/100g bevatten en  er ijzer en vitaminen B, dan is het al helemaal prijs J

Wat kopen we best?

1.The real deal : peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, bonen, tofu, seitan, granen,…

2.Vlees look a likes met

– Meer dan 10g eiwit/100g

– Minder dan 250 kcal/100g

– Ijzer

– Vitamine B

Sanne Mouha Geen categorie