Voor een figuur als dat van ex-Spice Girl Victoria Beckham moet je blijkbaar heel wat overhebben. Haar man David verklapte in de Table 4-podcast met de eigenaar van het Londense River Cafe onlangs wat precies: ze eet al een kwarteeuw elke avond dezelfde maaltijd. “Ik kan soms echt emotioneel worden van lekker eten en wijn. Als ik iets geweldigs eet, wil ik dat iedereen het probeert”, vertelt de voormalige profvoetballer. “Helaas ben ik getrouwd met iemand die de laatste 25 jaar elke dag hetzelfde heeft gegeten. Sinds ik haar ken, heb ik Victoria alleen maar gegrilde vis en gestoomde groenten weten eten.”

Als je altijd hetzelfde eet, hoe gezond dat ook is, krijg je altijd dezelfde voedingsstoffen binnen. Dus altijd dezelfde vitaminen, dezelfde koolhydraten, dezelfde soort eiwitten, dezelfde soort vetten. De kans is heel groot dat je hierdoor andere voedingsstoffen mist, die je lichaam toch echt nodig heeft.

Dat we best groenten, fruit, peulvruchten en graanproducten eten is al duidelijk. Maar ieder voedingsmiddel bevat een andere samenstelling. Ook de gehaltes van aan voedingstoffen, zoals vitaminen, macronutriënten en bio actieve stoffen . Zo bevat een broccoli bijvoorbeeld andere vitaminen en andere soorten koolhydraten dan een wortel.

“Colours of the world, Spice up your life! Every boy and every girl, Spice up your life”

Het volledig mijden van bepaalde voedingsgroepen is geen een goed idee.

Zo zei Victoria Beckman in een postcast dat ze geen vetten, olie en sauzen lust.

Vet is nodig voor belangrijke functies in ons lichaam, zoals bij cellen, spieren en hersenen. Ook voor onze huid en het verorberen van essentiële vetzuren zoals omega 3 en vetoplosbare vitaminen A, D, E en K is vet noodzakelijk. Kleine side note: we weten niet welke vis Posh eet en we weten ook niet of ze steeds dezelfde soort vis eet. Als ze ook vette vis eet, is de kans op tekorten kleiner.

Ook koolhydraten moeten niet gemeden worden. Ongeraffineerde of weinig geraffineerde koolhydraten zoals volkoren graanproducten en peulvruchten, zijn nodig voor vezels en energie, plus een hele waaier een vitaminen en  mineralen, zoals vitamines B, magnesium, zink,…

Vervolgens is niet voldoende om gewoon te zorgen dat je ‘koolhydraten’, ‘vetten’ en ‘eiwitten’ eet.

Ieder van dit macronutriënten bestaat uit bouwstoffen, zoals vetten uit vetzuren bestaat, eiwitten uit aminozuren en koolhydraten uit sachariden. Ons lichaam breekt de macronutriënten af tot hun bouwstenen en gebruikt deze bouwstenen als energiebron, bouwsteen of voor verschillende belangrijke functies.

Je kan ons lichaam zien als een lego-huis dat uit verschillende soorten legosteentjes bestaat heeft, sommige van deze blokjes maakt ons lichaam zelf aan, andere moet via het eten binnen krijgen. Als je dus continu hetzelfde eet, krijg je ook maar continu dezelfde bouwsteentjes, waardoor je je legohuis niet volledig kan opbouwen en het tekorten ontwikkeld. En een wankel huis (je lichaam) kan niet doen wat het moet doen: jouw efficiënt en energiek laten leven.

Gevarieerd eten verkleint ook de kans dat je te veel schadelijke stoffen binnenkrijgt. In veel voedingsmiddelen zitten namelijk gifstoffen, die in kleine hoeveelheden niet schadelijk zijn, maar wel als je er continu en teveel van eet. Dit is ook zo bij sommige groenten, noten en graanproducten, maar zeker en vast bij vis. Door de vervuiling van zeeën en rivieren, kan vis ook schadelijke stoffen bevatten, zoals kwik. Dagelijks vis eten, zeker dezelfde, kan dus ook een negatieve invloed hebben op je lichaam.

“Het kan geen kwaad om iedere dag 1 maaltijd dezelfde samenstelling te eten, maar dan is het aangeraden om tijdens de andere maaltijden genoeg te variëren.”

Wat ik concreet zou aanraden aan Posh:

Varieer de vis met een vegetarisch alternatief zoals peulvruchten, tofu, quorn, ei’tjes,… Varieer ook je vis zelf.

Kies voor verschillende kleuren groenten, zo krijg je automatisch verschillende vitaminen en andere voedingsstoffen binnen

Als je niet houdt van boter en olie, neem misschien wat avocado, noten, zaden, granen of pitten erbij. Wissel zeker ook af met vette vis.

Eet de andere momenten ook fruit, graanproducten, proteïnerijke zuivelalternatieven (of zuivel)

En vooral: wissel af, er is zoveel lekkers in de wereld!

Enneuhm, als je nog een diëtiste zoekt, ik wil gerust Healthy Spice worden 😛

Sanne Mouha Geen categorie