Snotneuzen, hoestbuien en keelpijn… onze favoriete remedie? Honing!

Maar is ons vloeibare goud nu echt zo gezond? Benieuwd naar wat er nu een feit is en wat fake? Check hieronder…

Honing is gezonder dan suiker

FAKE

Honing is ook een suikerproduct. Een natuurlijk suiker product, maar voor je lichaam maakt het niet uit. Met suiker bedoelen we mono-o disacchariden zoals glucose en fructose. Deze fructose wordt radiaal omgezet in glucose en heeft voor het lichaam dezelfde verwerking. Honing zit tsjokvol fructose.
et bevat naast suiker wel nog andere ­voedingsstoffen die een positief ­kunnen effect hebben op ons lichaam, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Helaas zijn de hoeveelheden zijn zo klein dat je al erg veel honing moet consumeren om de positieve werking te ervaren, waardoor het negatieve effect van suiker de bovenhand neemt.

Wel een gouden randje: honing heeft een smaak buiten ‘gewoon zoet zijn’, hierdoor is er een kans dat je er minder van nodig hebt…

Honing in thee helpt tegen keelpijn 

FAKE

Eigenlijk is het niet de honing in de thee die helpt, maar de warmte van de thee! Deze warmte werkt namelijk een betje verdovend.
In studies kan je wel terugvinden dat een grote hoeveelheid (70g) een mogelijk positief effect kan hebben. De werkzame stofjes in honing zijn dus slechts in heel kleine hoeveelheden aanwezig. Te klein om een gunstige invloed te hebben op je keelpijn. maar wel echt lekker he 😉

Rauwe honing is beter dan ‘gewone’ honing 

FAKE

Rauwe honing wordt in de markt gezet als ‘beter’ dan gewone honing omdat hij onbewerkt en onverhit zou zijn en meer mineralen en vitaminen zou bevatten. Maar hear this out…. honing wordt voor consumptie nooit opgewarm! Slimme marketing truc dus 😉

Honing kan niet bederven 

FEIT

Hoera, eindelijk iets dat niet vervalt in je kast! Omdat er in honing veel suiker en weinig water zit, kunnen bacteriën en schimmels zich er niet in ontwikkelen. Maar ga niet met een vuil mes in de pot want bijvoorbeeld broodrestjes kunnen wél beschimmelen. Bewaar je honing in een licht- en luchtdichte pot bij kamertemperatuur. En zorg er ook voor dat het vochtgehalte zo laag mogelijk blijft. Heb je na een tijdje een versuikerde pot in de kast staan? Maak de honing dan weer vloeibaar door hem kort au bain marie op te warmen. Als je het goed aanpakt kan je die pot honing dus eeuwig en drie dagen in je kast laten staan. Winnie The Pooh-approved.

Honing is ongezond voor baby’s

FEIT.

Kindjes jonger dan één jaar geef je beter geen honing. In honing kan er soms een bacterie inzitten, met schadelijke sporen: Clostridium botulinum. Kiddo’s kunnen hier erg ziek van worden. Z Deze bacterie komt soms in honing voor.

Kleine monstertjes ouder dan één jaar en ook voor zwangere ­vrouwen is honing eten wel veilig.

Honing is vegan

FAKE

Bijtjes werken heel erg hard om honing te maken, hierdoor wordt het binnen een strikt vegan voeding gemeden.
Ik vind het belangrijk dat je zelf een weg zoekt in wat je wil eten of drinken.Jij moet je goed voelen bij wat je eet, niet een ander.
Omdat honing vaak wordt gebruikt voor de stroperigheid, kan je het easy vervangen door agave of ahornsiroop. Ook deze siropen zijn suikers, gewoon met een stroperig effect.

Sanne Mouha Geen categorie