Super raar he, als je bij de dokter bent en ze willen je bloeddruk meten. Toch is dat niet onterecht, zo één vierde van de Belgen heeft een te hoge bloeddruk en het is zelfs de oorzaak van meer dan 10% van de sterfgevallen. Veel mensen hebben het eigenlijk niet eens door, omdat je het gewoon niet merkt. Je valt niet dadelijk neer van een hoge bloeddruk he. Natuurlijk kan eventjes een lichte verhoogde bloeddruk geen kwaad. Als er iets (of iemand) spannends gebeurt bijvoorbeeld. All fun, no harm there 😀

Maar een continue hoge bloeddruk is  niet ideaal. Dr. Govaerts, waarmee ik samenwerk in Groepspraktijk het Perron, omschrijft het duidelijk  “De meeste mensen merken er amper iets van. Je lichaam wordt gewoon aan die abnormale omstandigheden Maar een hoge bloeddruk vreet wel jarenlang aan je lichaam. Net daarom is het zo gevaarlijk, het beschadigt je bloedvaten en pas na jaren wordt de schade opgemerkt.

Ik geef je 8 tips om je bloeddruk een beetje onder controle te houden:  

• meer bewegen
• niet roken
• stressniveau verlagen
• Zelf zo weinig mogelijk zout toevoegen
• te veel suiker vermijden
• Alcohol max 7 eenheden per week en niet bingen
• groenten, fruit en volkoren graanproducten gebruiken.
• Als je overgewicht hebt, helpt om een paar kilo verliezen

Oké, betrapt. Zout minderen is een bitch… in het begin. Je smaak moet eerst wennen. Zout wordt namelijk in kweetniethoeveel zout toegevoegd,waardoor onze smaak serieus is aangepast. Geef het een paar weken, dan ben je het helemaal gewoon.

Door de verrassende smaak van de kruiden, zal je veel minder of zelfs geen zout in je eten nodig hebben. Gebruik ze in salades, in gerechten of er een kruidenolie mee te maken. 

Zuiderse kruidenmix

  • 2 eetlepels basilicum
  • 1 eetlepel oregano
  • 1/2 eetlepel tijm
  • 1 koffielepel knoflook(poeder)

Spaanse kruidenmix

  • 1 koffielepel gemalen peper
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • ½ koffielepel knoflook(poeder)

Oosterse kruidenmix:

  • 1 eetlepel geraspte gember/gemberpoeder 
  • 2 koffielepels gemalen koriander
  • 2 koffielepels gemalen komijn
  • snuifje cayennepeper (of naar smaak)
  • 1 koffielepel gemalen kaneel

Kipkruiden zonder zout

  • 1 eetlepel paprikapoeder of gerookt paprikapoeder
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • 1/2e eetlepel kurkuma
  • 1 koffielepel zwarte peper(poeder)
  • 1 eetlepel knoflookpoeder of fijngehakte knoflook
  • 1 eetlepel uienpoeder of fijngehakte uit
  • 2 eetlepels fijngehakte koriander of peterselie

Viskruiden

  • 1 eetlepel dille
  • 1 eetlepel tijm
  • Zwarte peper naar smaak
  • ½ koffielepel geraspte gember of gemberpoeder
  • ¼ koffielepel gemalen nootmuskaat

meer info kan je vinden op https://www.hln.be/eten/wat-eet-en-drink-je-best-om-een-te-hoge-bloeddruk-te-vermijden-2-5-miljoen-belgen-hebben-er-last-van-en-je-merkt-er-amper-iets-van-tot-het-te-laat-is~ad361e3b/

Sanne Mouha Geen categorie