Op oud jaar drinken we champagne,

op nieuw jaar appelazijn

Wait, what?!

GOOOOOOR!

Maar, aan appelazijn worden wel een hele boel gezonde claims toegewezen. Zo zou het de spijsvertering helpen, ontgiftend werken, is goed voor de huid, is goed voor het haar,…

Wat is het nu net?

Appelazijn krijg je door het vergisten of fermenteren van appels. Het is een natuurproduct verkrijgen van rotte appels.

Ik moet het je niet zeggen, maar appelazijn is hennig zuur. De zuurtegraad van een product wordt uitgedrukt in pH, hoe lager de pH, hoe zuurder. Appelazijn heeft een pH van 3-4, wat erg zuur is, maar niet zo zuur als onze eigen maag. Maagzuur heeft een pH waarde van 1-3. Ter vergelijking: cola heeft een pH van 2-3.

Wetenschappelijk is er geen enkel bewijs dat appelazijn ook maar iets zou kunnen helpen. Het beschikbare onderzoek is helaas niet goed genoeg om een goede conclusie uit te trekken. Wat we zeker wel weten:

  • Appelazijn is minder zuur dan je lichaamseigen maagsappen. Het is dus onzin dat het de maag kan ondersteunen bij verteren.
  • Het zuurgehalte is niet goed voor je tanden.
    Als je appelazijn gebruikt, doe het dan dadelijk na het eten en poets je tanden niet dadelijk nadien. Gorgel niet en slik het zo snel mogelijk door.
  • Je lichaam is in prima staat om zelf te ontgiften. Daar hebben we een flinke lever voor die filtert en nieren die vuiligheid je lichaam uit sturen.

Als je een  sterke maag hebt, kan het geen kwaad om appelazijn te gebruiken, maar erg nuttig is het niet 😀

Meer weten over dit onderwerp?

Sanne Mouha Geen categorie