In mijn eeuwige zoektocht naar wereldse recepten, kwam ik uit bij Woon Heng. Haar Vietnamese recepten zijn fe-no-me-naal (jaja, ik kan spellen, je ziet het 😉 )
Zo is er deze chili olie. Ik heb een afwijking: telkens als ik iets aziatisch wil maken, blijven de smaken te Vlaams of te braaf. Maar met deze smaakbom is dat echt verleden tijd.

Extra pluspunten:
– Olie, met gezonde vetzuren
– Plantbased
– Glutenvrij
– FODMAP-proof

En het is nog gemakkelijk ook! Hierbij de Nederlandse vertaling van het recept. Ik heb ook een iets kleiner volume gebruikt.
Via de knop onderaan kan je ook aan het originele recept van Woon Heng.

INGREDIËNTEN:

  • 10g chili vlokjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1/2 koffielepel bruine suiker, ahorn of honing
  • 1/4e koffielepel zout
  • 35g olie, die je mag verhitten zoals zonnebloemolie of druivenpitolie

BEREIDING:

Verhit de olie tot ongeveer 150°C.
Doe ondertussen alle ingrediënten in een hittebestendig bokaal of weckpot en roer even om.

Nu goed opletten, zodat je je zeker niet verbrand!
Giet de olie voorzichtig en rustig in de pot met kruiden. Dit maakt een sissend geluid. Je bent de kruiden nu eigenlijk aan het frituren. Roer om en laat afkoelen.

Je kan dit ongeveer 1 maand bewaren in de koelkast.
Ik gebruik het vaak als afwerking bij een wok, curry, pho, ramen of zelfs pizza.

Sanne Mouha Geen categorie