Doorgaan naar inhoud
Menu
Diëtiste Sanne Mouha
  • Nieuws
  • Visie
  • Aanbod
    • Gezond vermageren
    • Plantaardige levensstijl
    • Maag-en darmklachten
    • Gezond bijkomen
    • Tarief
      • Tarief consultatie
      • Tarief digitale consultatie
      • Terugbetaling
  • Workshops
  • The place to be
  • Contact
  • Wie is Sanne?
    • Wie is Sanne?
    • Boeken
    • Media
Diëtiste Sanne Mouha

Ijsjes! Facts & fakes

Geplaatst op 12 juli 202213 juli 2022

Heet waar, frisse ijsjes, ohw yeaaaaah. Maar hoe gezond is dit nu eigenlijk? Hieronder de meest gehoorde facts and fakes!  Heb je zelf nog een fact or fake? Stuur gerust een mail 🙂

IJS BEVAT ALTIJD VEEL CALORIEËN 

FAKE

Het klopt dat roomijs veel calorieën bevat omdat er 25 à 30 procent room in zit. Hierdoor bevat het meer vetten en dus ook meer calorieën. Yoghurtijs is een geweldig mager alternatief. Tenminste, als je fruit neemt als topping en geen snoepjes of chocolade. Let wel: roomijs met yoghurtsmaak blíjft roomijs en geeft dus niet minder kcal. Kies dus voor echt yoghurtijs. Nog caloriearmer zijn sorbet en waterijs. Deze bevatten helemaal geen vetten, enkel suikers. Er komen ook steeds meer ‘low cal’ ijsjes op de markt. Vaak zijn deze light varianten plantaardig en bevatten ze veel eiwitten. Caloriearme ijsjes zijn makkelijk zelf te maken. Vries gewoon een stukje fruit in, zoals aardbeien, banaan of bessen. Laat een half minuutje ontdooien en dip het fruit eventueel in stukjes noten of suikerbolletjes. (ongeveer 5 kcal/stuk) 

LIGHT IJS IS VEEL BETER 

SUPER FAKE

De term ‘light’ slaat hier vooral op het vetgehalte dat vier à vijf procent minder is dan bij gewoon ijs of op een verlaagd suikergehalte. Door vet of suiker te verminderen of te vervangen, bevat je ijsje meestal minder calorieën. Meestal dus, want dit klopt niet bij alle ijsjes. Lees dan ook goed de verpakking en kies heel bewust voor light, want minder vet of suiker heeft immers ook een invloed op de smaak. Light ijs is niet per se gezonder, maar wie veel ijs eet, zal het verschil in calorieën wel merken.  

TIP

Kies vooral het ijsje waar je zelf het meeste van geniet. BEter iets minder of iets minder vaak van iets lekker, dan iedere dag ‘willen maar niet kunnen’.

IJSJES BEVATTEN WEINIG VOEDINGSSTOFFEN 

FACT

Dit klopt, maar gelukkig kan je hier verandering in brengen door zelf ijsjes te maken. Mix fruit tot een smoothie. Giet in een ijsjesvorm, maar vul het vormpje niet volledig. Giet er nog wat (plantaardige) yoghurt bij, een ander gemixte fruitsoort of enkele stukjes gesneden fruit. Kies wel best voor gemakkelijk mixbaar fruit, zoals watermeloen of andere soorten meloen, framboos, ananas, aardbei, kersen,… Hardere fruitsoorten zoals nectarine, abrikoos, appel en peer verwarm je beter eerst in een pan of microgolf. Ze worden dan zachter, minder vezelig en laten zich dan gladder mixen. Als je een dun zeefje hebt, kan je de fruitmix even zeven, dan heb je geen vervelende pitten of velletjes. Echte zoetekauwen kunnen nog een beetje suiker, confituur, siroop, honing of agave toevoegen. Liefst niet meer dan een kleine koffielepeltje per ijsje. 

PLANTAARDIG IJS IS GEZONDER 
FAKE

Er komen steeds meer plantaardige ijsjes op de markt. Die zijn diervriendelijker, maar daarom niet meteen lijnvriendelijker. Veel plantaardige ijsjes bevatten immers nog steeds vetten en suikers, waardoor de totale kcal vergelijkbaar zijn met die van roomijs. Maar ook hier zijn uitzonderingen, zoals de merken Halo Top en Oppo, waarbij er minder vetten worden gebruikt. Je kan natuurlijk ook zelf een voedzaam plantaardig ijsje maken, zonder toegevoegde suikers en toegevoegde vetten. 

Neem daarvoor 100 g bevroren fruit (aardbei, banaan, bessen, framboos,…) en doe het in een kom. Voeg ongeveer vijf eetlepels vloeistof (water, natuuryoghurt, notendrink, melk, fruitsap,…) toe om aan te lengen. Breng eventueel op smaak met een zoetstof (honing, suiker, confituur,…) en/of een smaakmaker, zoals basilicum, kaneel- of gemberpoeder, peper, kokosschilfers,… Mix alles goed met een staafmixer of in de blender.  

Mijn keuze

Ik hou van volle smaken en kies daarom sneller voor een bolletje roomijs, licht bevroren fruit (met chocolade of kokosschilfers) of zelfgemaakte smoothie-ijsjes. Omdat ik er zo hard mogelijk van wil genieten, snoep ik ze enkel op een rustig moment thuis of in gezelschap. Als portie kies ik meestal 1 bol of 1 lolly. Aldanniet met discobolletjes.

Wil je weten welk ijsje het gezondste is? Check dan zeker deze link voor fruitijs en deze link voor roomijs

 

Recente berichten

  • Stijgende temperatuur is dalende eetlust, hoe komt dit?
  • Home made ijsje
  • Ijsjes! Facts & fakes
  • Zijn vleesvervangers gezond?
  • NOEDELS
©2022 Diëtiste Sanne Mouha | Aangedreven door SuperbThemes & WordPress